Lumea cartii

Descopera ideile nobile

Intrare membri
Nu sunteti membru inca? Inregistrati-va!

Lumea Cartii

Descopera ideile nobile

Comanda acum la tel. 021 310 70 52
emoticonComanda online

Carti - Valorificarea complexa a apei in agricultura

Valorificarea complexa a apei in agricultura

Valorificarea complexa a apei in agricultura

Pret cu TVA

32.00 RON

Stoc epuizat.

Valorificarea complexa a apei in agricultura

de Nicolescu Constantin,


Editura: AGIR
Domeniu: Diverse
ISBN: 978-973-720-208
Limba: Romana
Oras: Bucuresti
An aparitie: 2008
Numar pagini: nespecificat

In secolul XX omul devine una din cauzele principale care duc la transformarea mediului inconjurator. Capacitatea lui industriala este de asa natura, incat poate sa produca schimbari serioase in aspectul planetei. Pe fondul cresterii volumului de produse, pe primul plan apare problema resurselor naturale, limitate, care sunt necesare pentru satisfacerea cerintelor civilizatiei si a cailor pentru utilizarea lor rationala.
Resursele naturale se impart in epuizabile (bogatiile subterane, vegetatia, animalele) si inepuizabile (apa, energia solara, energia mareelor, energia interna a pamantului). Resursele epuizabile se impart in regenerabile si neregenerabile.
Deoarece viteza de regenerare a resurselor animale si vegetale depinde in mare parte de factorul antropic, apare necesitatea echilibrarii volumului consumului cu viteza de regenerare a resurselor naturale. In caz contrar, odata cu cresterea consumului se va micsora capacitatea de regenerare a sistemelor naturale.
Una dintre caracteristicile etapelor actuale si de perspectiva privind dezvoltarea economica a societatii consta in necesitatea utilizarii rationale a resurselor naturale, ca urinare a decalajului tot mai pronuntat dintre caracterul limitat al acestora, variatia uneori anuala a unora si dinamica cerintelor in toate domeniile.
In acest context, buna gospodarire a apei prezinta o importanta deosebita in conditiile in care resursele de apa ale Romaniei sunt relativ reduse, cifrandu-se doar Ia aproximativ 1700 m3 pe locuitor si an, in timp ce in alte tari din Europa aceste rezerve sunt, in medie de 2,5 ori mai mari.
in Platforma Tehnologica (PT) 25, intitulata Apa curata (Water supply and sanitation), la sectorul de lucru TWG 4 care se refera la Apa in agricultura (Water in Agriculture) precum si in subsectorul A.l -Agricultura irigata, se mentioneaza ca, urmare a schimbarilor climatice preconizate, agricultura prin amenajarile de irigatie va deveni unul dintre utilizatorii de apa cei mai importanti. Dupa anul 2000, problema utilizarii performante a apei s-a accentuat prin Directiva Cadru 2000/60/EC.
Resursele de apa participa la circuitul natural al acesteia, putand fi reimprospatate continuu si incluse in actiunea de gospodarire prin care li se modifica distributia in timp sau/si spatiu.
Cerintele pentru apa sporesc de la an la an, odata cu cresterea populatiei. Astfel, consumul de apa pe cap de locuitor a crescut aproximativ de 7 ori de la inceputul secolului trecut pana acum, ajungand la un total de circa 8500 km3/an.
Pe primul loc al doleantelor se afla dezideratul de a creste eficienta apei pentru irigare, deoarece ea reprezinta 70 de procente din intreaga cantitate de apa folosita in lume.
Amenajarile de irigatie se concep, proiecteaza, realizeaza si exploateaza ca lucrari naturalist-ingineresti, dimensionate flexibil in raport cu modificarea in timp a unor elemente climatice, furnizate prin studii.
Dar, pentru a se ajunge la aceasta concluzie, a fost necesara o noua optica de reconsiderare a aspectelor tehnico-stiintifice. ...


(obligatoriu)

(obligatoriu)(obligatoriu)
(obligatoriu)

(obligatoriu)
CAPTCHA image
Spuneţi-va părerea

Simţiţi-vă liberi în a vă publica gândurile dumneavoastră, dar vă rugăm să fiti judiciosi în timpul comunicării.

Adresa dvs. de email este necesară, dar nu va fi postată sau distribuită.


Comentarii
Nici un comentariu.


Viziteaza magazinul Lumea Cartii pe ShopMania